Veszélyes közelség2021. január 21. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10012_0_300.jpgTöbben láttak rókákat a város különböző pontjain. Ugyan nyáron is lehet hallani, hogy feltűnnek a kis ragadozók, de télen megsokszorozódik a találkozások száma. Ehhez hozzájárul, hogy főként a kukák környékén mindig találhatnak ételmaradékot, emellett vannak olyanok, akik etetik is az állatokat. A szakember szerint viszont egyáltalán nem előnyös a vadállatok táplálása.

Időről időre előforduló jelenség városunkban, hogy a különböző területen rókák jelennek meg. A kis ragadozók már megszokták az ember közelségét, sőt a könnyű táplálékszerzés miatt rendszeresen bejárnak a lakóházak közé. A szeméttárolók alatt is több olyan zacskó és hulladék található, amelyek vonzzák a vadállatokat. A vadászok szerint mi is sokat tehetünk a kellemetlen találkozás ellen.

„Legjobb, ha valaki teheti, az elektromos kerítés. A villanypásztor jellegű és viszonylag olcsón kivitelezhető és nagyon hatékony. Ha egyszer-kétszer megüti a szarvast, őzet vagy rókát, akkor messze elkerülik a portát. Vagy jó megoldás a mechanikus kerítés. Az nem az elektromos sokkon alapul, hanem a fizikai elválasztáson. Vadvédelmi kerítéseket szoktunk még telepíteni” - nyilatkozta Lezák Sándor, vadász.

Korábban az is előfordult, hogy vaddisznók lepték el a köztereket. Többször is beszámoltunk róla, hogy egész kondák szaladgáltak főleg a Vasvár úton, az erdő közelében, de a családi házaknál is előfordultak találkozások.

Az egyik legfontosabb dolog, amiben szinte minden szakember egyetért, hogy ne etessük az állatokat, hiszen a vadak a könnyen megszerezhető táplálék miatt odaszokhatnak az emberek közelségébe. A gyakori találkozások esetleges konfliktusokhoz is vezethetnek.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy odaszoktak egy területre, akár több éven keresztül is visszajárhatnak oda. Ha bejutnak a lakott területre, célszerű hívni a helyi vadásztársaságot, akik kivonulnak, és felmérik a lehetőségeket. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a kilövetés a város belső területein szigorú engedélyhez kötött, amelyet a rendőrség adhat ki, illetve ha ezt meg is kapják, akkor is sok veszélyt tartogat.

A kép illusztráció.

Vissza