Hirtelen enyhülés2021. január 19. (kedd) 19:00 - Híreknews/10006_0_300.jpgFelmelegedés jön az eddigi fagyokat követően. Az elmúlt napokra főként a hideg időjárás volt a jellemző. Térségünkben mínusz 14 Celsius-fok körüli hőmérsékletet is mértek, de volt, ahol az idei szezonrekord is megdőlt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint holnaptól azonban erős enyhülés következik, amely sokak szervezetére kihathat.

Az elmúlt napokban térségünkbe is megérkezett az igazán hideg időjárás. Reggelenként jobban füstöltek a kémények, és többen kaparták a jeges szélvédőket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei hétfő este mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet Baján, -16,4 Celsius-fokot. Ezzel pedig az idei szezonrekord is megdőlt. Emellett azonban térségünkben is igen fagyos volt az időjárás.

„Az elmúlt napokban szibériai eredetű hideg légtömeg árasztotta el a Kárpát-medencét, és ennek köszönhetően igen hideg, fagyos nemcsak éjszakákon, de nappalokon is vagyunk túl. Igazából a leghidegebb hajnal a hétfői napon volt. Akkor az ország nagy részén nagyjából mínusz 9 fok köré hűlt le a levegő, viszont akadtak olyan részek, ahol ennél hidegebb is volt, például az Északi-középhegység völgyeiben, így Ózd térségében is előfordultak ilyen mínusz 13 és 14 fok körüli értékek” - mondta Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere szerint ez a hideg levegő lassan elhagyja az országot, ugyanis nyugat felől több hullámban érkezik enyhébb légtömeg. Ezzel nemcsak a napközbeni fagyok szűnnek meg, de az éjszakaira is kevés az esély. Az ilyen hirtelen időjárás-változás sokaknak kihat a szervezetére. Ez főleg az idősekre, a mozgásszervi betegséggel és a magas vérnyomással küzdőkre jellemző.

„Semmit hála istennek. Én semmit nem érzek. Nem tud meghatni se a hideg, se a meleg. Az egészségem jó, beteg nem vagyok, úgyhogy nem érzek semmit” - nyilatkozta Punka István.

„Mozgásszervi beteg vagyok, és ebből kifolyólag jobban érzem az ízületeim, és fájnak” - emelte ki Schmidt Lászlóné.

„Nem, nem szokott, pedig magas vérnyomásra szedek tablettát, de se a fejem nem fáj, nem is fulladok, úgyhogy nincs probléma” - fogalmazott Kormos Gézáné.

„A lábam fáj általában, illetve a fejem esetleg, de az ritkábban, más nem” - mondta Kovács Lászlóné.

A következő napokban az enyhülésnek köszönhetően többé-kevésbé napsütésre is számíthatunk. Havazásra pedig ma este lehet esély, azonban csütörtöktől többnyire esőssé változhat az időjárás, amelyet széllökések kísérhetnek.

Vissza