Százezer fölött2021. január 15. (péntek) 19:00 - Híreknews/10000_0_300.jpgJól halad a védőoltások beadása, ennek ütemét az érkező vakcinaszállítmányok határozzák meg. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője beszélt az operatív törzs mai tájékoztatóján. Dr. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy eddig már több mint százezren kapták meg az oltóanyagot. Az igazolt pozitív esetek száma mintegy ezerötszáz fővel emelkedett.

Folyamatosan ellenőrzik a korlátozó intézkedések betartását a rendvédelmi szervek dolgozói. Ebbe a körbe tartozik a maszkviselés, az üzletek nyitvatartása, az utazási korlátozások, valamint az üzletekre, vendéglátóhelyekre és szórakozóhelyekre vonatkozó rendelkezések követésének felügyelete. Viszonylag sok a kihágás a kijárási tilalommal kapcsolatban.

„A tegnapi napon 455 rendőri intézkedést végeztünk a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályok, a csoportosulások, gyülekezések tilalmára vonatkozó rendelkezések megszegése ügyében. Ebből egy személy volt az, aki a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt szegte meg. Így a november negyedikei kijárási korlátozás, illetve jogutódja, a november 10-én 24 órakor hatályba lépett kijárási tilalom ellenőrzése óta ez idáig 25346 rendőri intézkedést végeztünk” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A védőoltások beadása folyamatosan zajlik, néhány napon belül újabb vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra. Aki szeretne tájékozódni az oltóanyagokról, a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon megteheti. Ugyanitt lehet regisztrálni is mindazoknak, akik szeretnék beoltatni magukat. Jelenleg a Pfizer-BioNTech és a Moderna készítményei vannak használatban idehaza.

„Eddig összességében 130 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, és ebből már közel 106 ezer fő meg is kapta a védőoltást. Döntő többségük egészségügyi dolgozó, de mellettük már hétezer idősotthonban élő, illetve az ő gondozásukat végző dolgozó is kapott már védőoltást. Feltehetően a következő vakcinaszállítmányig, amely kedden érkezik hazánkba, fel is használjuk a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiséget” - mondta dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az elmúlt huszonnégy órában 1513 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, a járvány kezdete óta mintegy 349 ezer pozitív esetet regisztráltak. Tegnap óta 111, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. A magyarországi kórházakban 4600 főt ápolnak, lélegeztetésre pedig 337-en szorulnak.

Kép forrása: internet.

Vissza