Roma Nap (képgalériával)2017. augusztus 12. (szombat) 10:23 - Városnews/5981_0_300.jpgIdén nyolcadik alkalommal rendeztek Roma Napot Ózdon. Az eseménynek ezúttal a József Attila úton található zöld terület adott otthont. A programok a délutáni órákban kezdődtek el, ahol az érdeklődők találkozhattak cigányprímással, roma fiatalok mutatták meg tehetségüket, és fellépett a Kék Sirály Zenei Egyesület is. A színpadi előadások alatt a gyerekeket kézműves sátor fogadta, majd a rendezvény sztárvendége Dankó Szilvia szórakoztatta a helyszínre látogatókat.

Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezte meg a VIII. Roma Napot, amelynek ezúttal a József Attila úton található Nappali Melegedő épülete mellett található placc adott otthont. A rendezvény utoljára 2014 nyarán valósulhatott meg, az utóbbi pár év kihagyásának oka többek között az anyagi problémák voltak. A szervezők elmondták, hogy az előző időszakban ezt a napot hiányolták a kisebbség tagjai, így az idei megszervezésébe városunk polgármesterének segítségét is kérték. A délután második részében ünnepi köszöntők hangzottak el, amelyben elsőként Váradi József az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szólt az egybegyűltekhez.

„Ez egy olyan kulturális, illetve zenei kavalkád, amely lehetőséget biztosít arra, hogy ezen keresztül átadjuk a cigányság kultúráját roma és nem roma származású embereknek. A rendezvényünk célja a roma hagyományok bemutatása a közönség számára különböző színpadi produkciók keretein belül. Fontosnak tartom, hogy munkánkkal necsak jövőnket építsük, hanem múltunkat is tiszteletben tartsuk” - fogalmazott Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A megjelentekhez Riz Gábor országgyűlési képviselő is szólt, aki beszélt a biztonságról, a család szeretetéről és arról is, hogy csak úgy teremthetünk értéket, ha azt tisztességes munkával tesszük meg. Ezután Janiczak Dávid is továbbította gondolatait a térre kilátogatóknak, akiknek megköszönte azt az értékteremtő munkát, amit a városban végeznek.

„Sokan azt mondják, hogy gondoljunk a jövőre, de sokkal nehezebb rá gondolni, mint a következő napra. Nekünk egyetlen egy feladatunk van, hogy minden egyes napon amikor felébredünk, elkezdjük azt a napot, a lehető legjobban aknázzuk ki. Annak a napnak minden egyes percét, óráját töltsük hasznosan gyermekeink nevelésével és munkával” - mondta beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

Az ünnepi gondolatokat követően a fiatal tehetségekből álló Kukorica Együttes lépett színpadra, akik változatos dallamokkal szórakoztatták a közönséget. A programok ideje alatt, kiegészítő programként, a gyerekek a kézműves sátor alatt színezhettek, és egyedi dekorációkat készíthettek. Az esemény szervezésébe Berki Lajos roma referens is közreműködött, aki úgy fogalmazott, hogy a roma származású embereknek is meg kell adni a lehetőséget a kulturális kikapcsolódásra.

„Örömmel fogadták, hiszen ki voltak rá éhezve. Kell ez, itt vannak a gyerekek, a szülők, meglehet őket nézni, hogy milyen kulturáltan szórakozna úgy, mint ezelőtt a hét alkalommal is. Nemcsak romák vannak, hanem nem romák is, hiszen közös a rendezvényünk. A békés, egymásmellett élést szolgáljuk Ózdon” - nyilatkozta Berki Lajos, roma referens.

A programon minden korosztályból voltak szép számban. A jelenlévők örültek a rendezvénynek, és leginkább a zenés produkciók tetszettek nekik, mivel tehetségeket is láthattak bemutatkozni.

„Nagyon örülök neki, most elég sokat dolgozom és kevés időm van kikapcsolódni. Eljöttünk, sztárvendégeket láthatunk, fiatalokat akik zenélnek, és ennek örülünk, hogy vannak ilyen tehetségek közöttünk” - mondta Sajda Mihály.

A sztárvendég ezúttal Dankó Szilvia volt, akinek koncertjére nagy tömeg gyűlt össze. Az énekes nem először lépett fel Ózdon, produkciója pedig ezúttal is elnyerte a közönség tetszését. A fellépő régebbi slágereiből, és az új lemezéről is szemezgetett. A VIII. Roma Nap estébe nyúló szórakozással ért véget.


981_0_t 981_1_t 981_2_t 981_3_t
981_4_t 981_5_t 981_6_t 981_7_t
981_8_t 981_9_t 981_10_t 981_11_t
981_12_t 981_13_t 981_14_t 981_15_t
981_16_t 981_17_t 981_18_t
Vissza