Elkóborolt kutyák
Város
2024. jan. 3.

Elkóborolt kutyák

Sikeresen átvészelték a szilvesztert a kutyák. A szakemberek szerint mozgalmas volt ez a nap. Több állat már hazakerült, de van, akit még ma is kerestek.

A város lakóit kérdezik és az utakat járják az Ózdi Állategészségügyi Telep munkatársai. Stábunk a Gubonnai úton érte el a telep vezetőjét és ebrendészét. A mezőt pásztázták egy eltűnt kutya miatt.

„Kaptunk egy bejelentést, hogy itt kóborolt egy ordas színű, chippelt kutyus. A nyomára próbálnánk rábukkanni. Borzasztóan sajnáljuk, tehát ezek a tűzijátékok, petárdák elképesztő pusztító erőt tudnak véghez vinni a kutyáknál” - hangsúlyozta Ujlaki Tamás, az Ózdi Állategészségügyi Telep ebrendésze.

Egy elhagyatott házba és a mellette lévő lyukba is benéztek, de nem találták az állatot. Nem ez volt az egyetlen eset, amivel találkoztak a napokban. A telepre azonban csak egy német juhászt vittek be, aki még jelenleg is a gazdájára vár.

„Nagyon sok bejelentést kaptunk eltűnt kutyákról. Egyet Susán sikerült megfognunk. Sajnos benne chip nem volt. Őt beszállítottuk az ebtelepre. Sajnos egy kutyát elpusztulva találtunk meg Hódoscsépányon, a patak parton. Külsérelmi nyomot nem találtunk rajta, úgy hogy nem tudjuk, hogy mitől pusztulhatott el. Szintén Csépányon találtunk egy elkóborolt kutyát, akit megismertünk, mert korábban mi adtuk örökbe, úgyhogy tudtuk, hogy hova kell szállítani. Őt a tegnapi napon hazaszállítottuk” - emelte ki Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

A szilveszter minden évben aggodalmat kelt a kutyatulajdonosok körében, nagyon sok kis kedvenc ugyanis nehezen viseli a hirtelen jelentkező hang- és fényhatásokat. Idén több négylábúban is olyan riadalmat kellettek a tűzijátékok, ami miatt menekülni kezdtek. Az egyik ismert közösségi oldal felületein többen is osztottak meg képeket az eltűntekről, abban reménykedve, hogy ezáltal nagyobb lehetőség nyílik a megtalálásukra. Állatbarátok és szervezetek is azon dolgoznak ilyenkor, hogy hazajuttassák őket. A Hangonyi Menedék Yorkiland Befogadó Egyesület tagjai úgy tervezték, hogy szilveszter este két autóval útra kelnek, és a várost járva minél előbb megpróbálják befogni a kutyákat.

„Bejártuk Uraj, Susa és a kórház környékét, kimentünk Farkaslyuk felé, Domaházának, Hangonyba és Szentsimonba is. Igazából két kocsival reggel fél ötig mentünk. Éjszaka nem találtunk kutyát, viszont újév napján találtunk egy chipes Yorkit, akit vissza is juttattunk a gazdájához, valamint tegnap találtunk egy kutyust, akit kiraktunk a Facebookra. Jelentkezett is ma érte a gazdi” - mondta Nemes Zsuzsa, a Hangonyi Menedék Yorkiland Befogadó Egyesület tagja.

Az eltűnt állatok visszajuttatásában nagy segítséget jelent, ha van bennük chip. A közösségi oldalak ereje is megmutatkozik ilyenkor. Összefogással hamarabb előkerül a négylábú családtag.