Múzeumok és látnivalók

Ózdi Városi Múzeum

[Helyi] muzeum1_t.jpg A múzeum az 1846 óta működő vasgyár emlékeinek megőrzésére jött létre, de 1994-től a helytörténeti anyagot is gyűjti.
Megtekinthető itt a vasgyár épületeinek makettje, bányarészlet fa csillével és kéziszerszámokkal, a kavaró- és forrasztóüzem makettjei, a gőzpöröly és a luppa hengersor kicsinyített mása, a XIX. század végén készült eredeti műszaki rajzok és fotók, a nagyolvasztók és az acélmű makettjei, a hengerműi késztermékek mintadarabjai.
A látogató így átfogó képet kap a vasgyártásról, a különböző üzemegységek tevékenységéről. A nagyüzemi munkásság kialakulása és életmódjának bemutatása különös hangsúlyt kap a kiállításon.

A település történetével foglalkozó tárlatok sorát a nagyszámú régészeti telepet és a környékbeli várakat bemutató anyag nyitja. A centeri négyezer éves ember alakú urnalelet mellett megtekinthető a hangonyi pálos rendi kolostor gótikus ablakív-töredéke. Iratmásolatok, térképek és fotók elevenítik fel az Ózdot alkotó települések múltját. Bemutatják a paraszti kézműves kultúra emlékeit: láthatók népviseletek, fazekas munkák, eszközök, szerszámok. A környék oktatástörténetéből ad ízelítőt a pedagógiatörténeti kiállítás.
Az 1909-től napjainkig tartó időszakot tekinti át a sporttörténeti kiállítás, de van itt ásványgyűjtemény, Faggyas István emlékszoba és hétezer kötetes helytörténeti szakkönyvtár.

A múzeumhoz tartozó, a Gábor Áron Ipari Szakiskolánál kialakított ipari skanzenben eredeti állapotában látható például 1895-ös Worthington-szivattyú, 1898-ból 1000 mm nyomtávú gőzmozdony és szerkocsija, 1867-es henger-esztergapad.

ÓMI Városi Múzeum [Helyi] muzeum.jpg
3600 Ózd, Gyár út 10. 
Tel.: 48/470-115
Nyitva: H-P 9-15, Szo-V 10-15
E-mail: ovmkoz@freemail.hu
http://www.ozdolvaso.hu/muzeum/m.htm   

Kohászati berendezések szabadtéri bemutatója
3600 Ózd, Bolyki főút 2. (Bolyai Farkas Szakképző Iskola kertje)

Marcipán Múzeum

Az állandó kiállításon Carl-Bertil Wide svéd cukrászmester marcipán és bronz alkotásai láthatók, amelyek főleg állatokat, emberi alakokat, cseppfigurákat és ételeket formáznak meg.
A tárlat anyag folyamatosan bővül és cserélődik.

Marcipán Múzeum
3600 Ózd, Vasvár út 50.
Tel.: 30/935-1669
Nyitva: H-V 10-22

Egyéb érdekességek

Tompa Mihály-emlékhely

Tompa Mihály költő, keleméri református lelkész rokonságban volt a susai Lossonczy családdal. 1850. tavaszán a költő és barátai (Lossonczy Ábrahám és Károly) a nagy vadgesztenyefa árnyékában beszélgettek, amikor a csűr tetején egy gólya kelepelni kezdett. Ez adta Tompa Mihálynak a gondolatot A gólyához című híres, allegorikus költeménye megírásához. Az esemény emlékére az 1930-as években egy fehér márvány emléktáblát helyeztek el a susai vadgesztenyefa törzsén.