[Helyi] bb_l0098.jpg Tisztelt Látogató!

Az Ózdot érintő, gyakorta negatív kicsengésű megnyilvánulásokat hallva, olvasva, sokszor ötlik fel bennem Charles Haddon Spurgeon gondolata: „Természetesen sok hibám van, ha benned kevés a szeretet.” Mi, itt élő és munkálkodó ózdiak rendíthetetlen szeretettel és a szebb jövőbe vetett töretlen hittel viszonyulunk az otthonunkhoz. Tudásunk legjavát nyújtva, közös erővel, elkötelezetten fáradozunk fennmaradásáért, felemeléséért, valós értékeihez méltó hírnevének kimunkálásáért.

Kedves Érdeklődő!

Engedje meg nekem, hogy Ózd város polgármestereként rövid ízelítőt adjak mindazokból a tényekből, értékekből és tervekből, amelyek megmagyarázzák az ózdi emberek szeretetteljes, ám olykor küzdelmes kötődését. A kívülállóhoz pedig egy vonzó, megmaradni és lépést tartani igyekvő, élni akaró település képét, azaz a valóságot hozzák közelebb.

Elődeink Magyarország egyik legszebb, természeti értékekben gazdag vidékén, a Bükk-hegység lankái között alapították a települést. Budapesttől mért távolsága 160 kilométer, három megyeszékhelytől – Eger, Miskolc és Salgótarján – közel azonos távolságra, mintegy 60 kilométerre fekszik. Az egykori kohászváros Borsod-Abaúj-Zemplén megye második legnagyobb városává nőtte ki magát, ma körülbelül 35 ezer lakost számlál.

Bár másfél évszázados nehézipari múltunkat előszeretettel aposztrofálják az Ózdot sújtó gazdasági, szociális problémák forrásaként – okkal, mi ózdiak féltve óvjuk történelmi örökségünket, ápoljuk hagyományainkat. A valaha volt gyáróriásnak maradandó alkotásokat, számos műemléki védelem alá helyezett létesítményt köszönhetünk. Az Olvasó Egylet 1924-ben épült, teljesen felújított székháza, büszkén mondhatjuk, az ország egyik legnívósabb kulturális intézményét fogadja be. A volt Tiszti Kaszinó, szintén teljes felújítást követően, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kihelyezett főiskolai tagozatának bázisaként és konferencia-helyszínként is lépést tart a korral. A múltidézésre, lelki feltöltődésre kínál alkalmat Szentsimon városrész római katolikus temploma, amely a környék legrégebbi műemlék épülete. Felbecsülhetetlen értéke az 1650-ben készült, 24 táblából álló, festett kazettás famennyezet.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, komplex rehabilitációs projektek eredményeként küllemében és funkcionálisan egyaránt megújult a városközpont, több városrész. Esztétikus, tiszta közterületek, tágas parkolók, a korabeli és modern épületek sajátos harmóniája együttesen szolgálják a helyiek és a vendégek kényelmét, megelégedését.

Mindez csupán szűk keresztmetszete a nálunk fellelhető értékeknek. Önkormányzatunk a város gyarapítását, az élhető jelen és a tisztességes, biztonságos, békés együttélésen alapuló jövő képét tűzte zászlajára.

Sok a megoldásra váró, közeli vagy távoli jövőre ütemezendő feladat. Elkezdjük a mezőgazdaság beindítását, a megújuló energiaforrások kiaknázását, folyamatban van a távfűtés erre való átállítása. A helyi vállalkozásokat és vállalkozni vágyókat egy vállalkozást segítő és pályázatokat figyelő iroda megnyitásával fogjuk várni, befektetőket keresünk. Szorosan együttműködünk a rendőrséggel és a rendészet területén mérvadó egyéb szervekkel. Nem utolsó sorban napi kapcsolatot ápolunk az ózdiakkal, akikért valójában dolgozunk, hogy folyamatosan tájékozottak lehessenek városuk sorsának alakulásáról.

Önkormányzatunk törekvése, hogy Ózd az emberek, az értékteremtő, színvonalas programok találkozási pontja legyen. Látogasson el Ön is városunkba, sok szeretettel várjuk! Köszönettel fogadjuk, ha észrevételeivel, építő kritikájával, javaslataival segíti munkánkat. Barátsággal hívjuk és fogadjuk mindazokat, akik jó szándékkal, tenni vágyással vagy egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódás reményében érkeznek hozzánk.

Baráti üdvözlettel:
Janiczak Dávid
Ózd város polgármestere

Önkormányzati hírek